Nascut l´any 1978 com a conseqüència de la singular riquesa arqueològica de la zona, el Museu de Gavà té un paper rellevant en la protecció i la divulgació del patrimoni cultural i natural de la comarca.
Els tres grans eixos són la recerca, la conservació i la difusió del patrimoni històric i natural de l´entorn, amb especial dedicació als materials provinents de les Mines Prehistòriques. La col·lecció, centrada en la prehistòria de les mines i d’altres jaciments del Massís del Garraf, també aplega col·leccions procedents del poblat ibèric del turó de Calamot, la cova de Can Sadurní de Begues, l’ancoratge romà de les Sorres del Delta del Llobregat, les vil·les romanes de Sant Pere de Gavà, Can Valls del Racó i la Roca, i el castell d’Eramprunyà.
L’exposició permanent del Museu de Gavà permet prendre algunes nocions que seran útils a l’hora de visitar els demés espais històrics i naturals que gestiona: el Parc Arqueològic de les Mines de Gavà, el Jardí Botànic o el Castell d’Eramprunyà.
PARC ARQUEOLÒGIC MINES DE GAVÀ
Considerat un dels conjunts patrimonials més importants i singulars del nostre país, l' explotació s’inicià fa una 6.000 anys, en el neolític, i durà un mil·lenni. Es tracta de les mines en galeria més antigues d'Europa i les úniques dedicades a l’extracció de variscita, mineral amb el qual s'elaboraven ornaments que eren intercanviats en complexes xarxes que abastaven la Mediterrània occidental. També s'han recuperat restes singulars com el crani trepanat i la Venus de Gavà.
El Parc arqueològic, creat amb l’objectiu de preservar i difondre aquest excepcional jaciment miner, proposa una experiència única en la que les estructures mineres conviuen amb una presentació museogràfica moderna, on el visitant pot copsar la magnitud del jaciment i conèixer, alhora, el sistema de vida i les creences dels nostres avantpassats mitjançant avançats elements audiovisuals i multimèdia. Bona part de les peces originals es poden visitar al Museu de Gavà.
Des del Museu es proposen 5 itineraris diferents per tal de descobrir tant el passat històric de la zona com el patrimoni natural que actualment observem. L’estany de la Murtra, el Castell d’Eramprunyà, l’ermita de Bruguers i diverses masies són alguns dels espais protagonistes dels recorreguts.
Rubricatum. Revista del Museu de Gavà
Rubricatum és una publicació del Museu de Gavà que té com objectiu la divulgació científica dels treballs referents a la història i l'arqueologia de Gavà i la seva àrea d'influència. La revista, de caire monogràfic, es publica des de l’any 1994.