Museu de Badalona

Edificat sobre part de les restes de la ciutat romana de  Baetulo , el Museu de Badalona constitueix una de les superfícies arqueològiques cobertes més grans de Catalunya. En un sol espai es concentren les termes romanes i una extensa part de l’entramat urbà de la ciutat romana fundada a l’entorn de l’any 80 aC, referència imprescindible per conèixer la vida quotidiana dels romans.

La conservació de les restes romanes  in situ, juntament amb una museografia, que combina efectes de llum i so, ambientacions i percepcions tàctils, la qual submergeix el visitant en un món de sensacions que el transporten a l’època romana, són els valors més destacats en la visita al subsòl badaloní, sense oblidar la important col·lecció mostrada al llarg de les sales del museu. S’hi exposen els materials procedents de les obres realitzades a la zona del Clos de la Torre, a mitjans dels anys 50 i les peces provinents de les nombroses intervencions arqueològiques que es porten a terme constantment en diferents punts del nucli urbà de la ciutat romana de  Baetulo i en altres zones del seu territori.

 

Activitats

Visita al Museu: Termes i Decumanus i exposició permanent

Al subsòl del Museu es conserven 3.400 m  2 de restes de la ciutat romana de  Baetulo , un conjunt excepcional tant per la seva extensió com per l’espectacularitat d’alguns elements i la seva innovadora museografia.

 + info

Ciutat romana de Baetulo

La gran quantitat de restes d’època romana trobades a Badalona i la posterior museïtzació d’alguns d’aquests espais permeten fer diverses visites i recorreguts que complementen la visita a l’exposició permanent Badalona, ciutat romana.

 + info

Dalt de la Vila, de l’edat mitjana a l’època moderna

Visita guiada a l’actual barri de Dalt de la Vila, un reflex de la gènesi de la mateixa ciutat de Badalona, no tan sols perquè en els seus fonaments hi ha les restes de l’antiga ciutat romana de Baetulo, sinó també perquè els seus carrers són un testimoni viu de l’evolució de Badalona fins al segle XVIII.

+ info

Visita al poblat ibèric del Turó d’en Boscà

El territori de Badalona va estar habitat pels ibers molt abans de l’arribada dels romans. La visita a aquest espai privilegiat on s’ubica el seu poblat, del segle IV aC, ens permetrà, a més de gaudir d’unes fantàstiques vistes panoràmiques, introduir-nos en diversos aspectes de la cultura ibera.

 + info

Magna Celebratio

Cada any, el darrer cap de setmana d'abril el Museu organitza un festival romà amb la voluntat d'apropar el coneixement del patrimoni romà a la ciutadania a través de la Reconstrucció Històrica.

+info

Educació

Els serveis educatius del Museu de Badalona ofereixen tota una sèrie de visites tant a la seu central com a la resta de seccions per apropar els alumnes a la vida romana, però també a d’altres períodes de la història de la ciutat.

Consulta les visites guiades i els tallers

Jaciments i monuments

El Museu de Badalona va més enllà dels murs de la seva seu principal, conformant tot un museu a l’aire lliure. Per tal de descobrir altres monuments i espais que ens ajudaran a comprendre el passat i el present de Badalona.

CIUTAT ROMANA DE BAETULO

La ciutat romana de Baetulo, que es troba en el subsòl del casc antic de Badalona, va ser fundada al segle I aC i va perdurar fins al segle VI dC. Ocupava una superfície d’unes 13 ha i estava situada en una zona propera al mar i amb bones possibilitats agrícoles. Anterior a Barcino, va ser una de les primeres fundacions de la província Hispania Tarraconensis i és citada pels autors clàssics P. Mela, C. Plini i C. Ptolomeu. El jaciment arqueològic de Baetulova ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya l’any 1995.

La gran quantitat de restes d’època romana trobades a Badalona i la posterior museïtzació d’alguns dels espais de l’antiga ciutat romana permeten fer diferents recorreguts, que es complementen amb la visita a l’exposició permanent: Badalona, ciutat romana.

Actualment es poden visitar l'espai Termes-Decumanus, la Casa dels Dofins i el Jardí de Quint Licini.

TERMES I DECUMANUS

Al subsòl del Museu s’hi conserven 3.400 m2 de restes de la ciutat romana de  Baetulo , un conjunt excepcional tant per la seva extensió com per l’espectacularitat d’alguns elements i la seva innovadora museografia. Es poden veure les termes i seguir un itinerari pels principals carrers de  Baetulo , propers al fòrum. El conjunt mostra la ciutat i la vida quotidiana dels seus habitants a l’època de màxima esplendor, en temps de l’emperador August (27 aC-14 dC), tot i que també hi ha restes d’algunes edificacions posteriors.

CASA DELS DOFINS

Domus o casa benestant romana de finals del segle I aC, situada a la part alta de l’antiga ciutat de  Baetulo . És un clar exemple d’arquitectura domèstica d’època romana i l’única casa d’aquestes característiques museïtzada a Catalunya.

Destaquen els mosaics, d’una gran qualitat, les restes de pintures murals i les recreacions audiovisuals i de mobiliari. Incorpora sons que ens fan sentir immersos en l’època romana, i disposa de mòduls de percepció tàctil.

JARDÍ DE QUINT LICINI

Aquestes restes d’un estany o piscina es troben al jardí d’una casa de  Baetulo , construïda a finals del segle I dC, que molt probablement pertanyia al patrici Quint Licini. La visita ens explica com eren i quines funcions tenien els jardins de les cases romanes i permet observar peces singulars, com l’ oscillum de marbre, a la vegada que ens submergeix en l’ambient d’un jardí romà, gràcies a la il·luminació, a la incorporació de sons i a una espectacular projecció en realitat virtual.

CONDUCTE D’AIGÜES

Aquesta conducció que fou utilitzada en època de l’emperador Tiberi (14-37 dC) per tal de proveir d’aigua la ciutat de  Baetulo. Està coberta amb volta de canó i pavimentada amb  opus signinum (calç i ceràmica). L’aigua, que arribava des de la serralada de Marina fins a la ciutat, era transportada a través d’aquest tipus de conduccions i anava a parar a les cases privades, com la Casa dels Dofins o la Casa de l’Heura, properes al conducte, nodrint les termes i arribant a les fonts, que permetien distribuir l’aigua entre els seus ciutadans.

Aquest conducte, del qual es poden recórrer 40 m, és l’únic d’aquest tipus que es pot visitar a Catalunya.

POBLAT IBÈRIC TURÓ D’EN BOSCÀ

Situat al cim d’un turó, des del poblat ibèric, pertanyent a la tribu dels laietans, es podia controlar la plana on actualment s’ubica la ciutat de Badalona, així com la plana del Barcelonès. La construcció del poblat es remunta al segle IV i fou ocupat fins al I aC, moment en que els romans fundaren la ciutat romana de  Baetulo .

El poblat disposava d’uns importants elements defensius com ho mostren les dues torres de defensa, una semicircular i l’altra rectangular i la muralla. Entre les restes d’habitatges, destaca un directament excavat a la roca. D’entre els objectes quotidians que van sorgir durant les campanyes d’excavació, és d’especial rellevància el Vas de les Naus, una gerra decorada amb dues naus gregues, la qual ha esdevingut l’escena marítima més antiga trobada a Catalunya.

 

Publicacions en línia

Baetulo - Badalona Ciutat Romana

Fullet explicatiu amb informació sobre el Museu i els jaciments adscrits.


Tarifes Museu de Badalona
Veure en el mapa

ADREÇA

Pl. Assemblea de Catalunya, 1

08911 - Badalona

Barcelona

HORARIS

De dimarts a dissabte

de 10 a 14h i de 17 a 20h

Diumenges i festius

de 10 a 14 h

Tancat

dilluns i els dies 1 i 6 de Gener, Divendres Sant, 1 de Maig, 24 de Juny, 15 d’Agost, 11 de Setembre, 25 i 26 de Desembre

La resta de festius, inclosos els locals, el museu obrirà en horari de diumenge

Horari d'exposicions temporals

De dimarts a dissabte de 17 a 20h

Diumenges de 10 a 14h

CONTACTES

Tel. 933 841 750
E-mail info@museudebadalona.cat Web www.museudebadalona.cat
Serveis Museu de Badalona
Twitter
Facebook