Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles

Al bell mig de Banyoles, el Museu Arqueològic convida a descobrir interessants col·leccions de paleontologia, arqueologia i numismàtica, procedents de les intervencions realitzades a la comarca del Pla de l’Estany des de mitjans del segle XIX fins a l’actualitat.

La seva àmplia col·lecció permet fer un recorregut des d’èpoques remotes fins a època medieval, destacant-ne les restes fòssils dels grans animals, la mandíbula de Banyoles i les excepcionals peces provinents de les Coves de Serinyà i del poblat neolític de La Draga, un dels més antics de l’Europa occidental.

*Avís: Actualment el museu es troba en plena fase de reforma i ampliació i per aquest motiu es troba tancat fins al 2023.

Activitats

Visita al Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles      

Visita comentada al Museu Arqueològic on farem un repàs a la història de la comarca del Pla de l’Estany des de les èpoques més remotes fins a l’edat mitjana, sota el guiatge d’un expert.

Visita al Parc Arqueològic Poblat Neolític de la Draga

Visita a l'únic jaciment neolític d'ambient lacustre de la península Ibèrica. Podrem accedir a les reconstruccions de les cabanes prehistòriques i descobrirem la vida quotidiana dels seus habitants, què menjaven, què caçaven, què cultivaven, quins estris i eines tenien, etc.

Jaciment

Per tal de conèixer globalment el passat del Pla de l’Estany, el Museu Arqueològic gestiona altres espais patrimonials.

Visitant el poblat neolític de la Draga podrem conèixer de primera mà com vivia una comunitat neolítica, gràcies a les reconstruccions de cases i als tallers que s’hi organitzen.

Passejant per la vil·la romana de Vilauba i els forns romans d’Ermedàs comprendrem part de les dinàmiques econòmiques i socials de la zona durant l’època romana.

VIL·LA ROMANA DE VILAUBA (VILAUBA)

Situada a la població de Camós i descoberta l’any 1932, es considera que el nom de Vilauba pot estar relacionat amb el topònim “Villa Alba” (Vil·la blanca), que fa referència a la masia  propera al jaciment, i que pot representar un element de continuïtat en el temps.

Malgrat que es creu que existia una ocupació anterior d’època ibèrica, els primers vestigis del complex daten del segle I a.C., amb continuïtat durant l’Imperi romà fins al segle VII d.C., a finals del regne visigot.

La vil·la estava dividida en dues àrees ben definides: un espai residencial a la zona nord, en que hi destaquen les restes d’un triclinium i unes petites termes; i estructures relacionades amb la producció de vi i oli, a la zona sud.

PARC ARQUEOLÒGIC POBLAT NEOLÍTIC LA DRAGA 

En un dels marges de l’estany de Banyoles es va localitzar ara fa més de 20 anys el poblat neolític de la Draga, del VIè mil·lenni aC. Un jaciment excepcional que per la seva conservació en un medi aquàtic, ha permès recuperar eines de fusta, objectes de cistelleria i de ceràmica i altres peces relacionades amb el dia a dia de la comunitat en perfecte estat. Un tret diferencial que fa d’aquest jaciment un testimoni excepcional de l’època neolítica a Catalunya.

El parc arqueològic ofereix la possibilitat de visitar algunes d’aquestes cabanes que s’han reconstruït a la bora de l’estany. En elles es realitzen tallers i activitats que reprodueixen la vida i activitats del neolític.

Educació

El Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles proposa un seguit d’activitats adreçades a grups escolars, per conèixer a fons el patrimoni històric de la comarca del Pla de l’Estany.

El Museu està ple d’història i d’objectes arqueològics   que ens transportaran al passat.

Consulta el programa educatiu


Tarifes Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles
Veure en el mapa

ADREÇA

Plaça de la Font, 11

17820 Banyoles

Girona

HORARIS

Actualment el museu es troba en plena fase de reforma i ampliació i per aquest motiu es troba tancat fins al 2023.

Dates especials de tancaments i d'obertures

Consultar al web del Museu

CONTACTE

Tel. 972 57 23 61
E-mail macb@ajbanyoles.org Web www.museusdebanyoles.cat
Serveis Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles
Twitter
Facebook