El Museu d’Història de Sabadell (MHS) ocupa la casa - fàbrica del carrer de Sant Antoni que el fabricant tèxtil Antoni Casanovas es va fer construir el 1859. L’edifici, reformat, consta de tres plantes amb pati interior, amb sales d’exposició permanent i sales per a exposicions temporals, sala d’actes, biblioteca, espais didàctics, laboratori i despatxos tècnics.
L’exposició permanent s’estructura en tres àmbits:
El MHS també gestiona un important conjunt de punts patrimonials al territori que li permet ampliar el seu discurs museogràfic en els espais històrics originals del rodal i del nucli urbà, i donar a conèixer els seus valors i continguts arqueològics:
El Museu de Sabadell es va inaugurar l’any 1931. El seu origen es remunta al 1912, quan Joan Vila Cinca va dur a terme les primeres excavacions arqueològiques al santuari de la Salut, on va localitzar una vil·la romana. Aquell mateix any l’Ajuntament va crear la “Junta de Museos y Excavacions”, amb l’objectiu de continuar les excavacions i crear un museu.
A partir d’aquí es va desplegar una important activitat arqueològica que encara avui no s’ha aturat, i que ha permès que en l’actualitat el museu disposi d’unes importants col·leccions arqueològiques representatives del passat del territori i de la ciutat, des de la prehistòria fins a l’època moderna. Aquests fons arqueològics són un referent en el coneixement de la prehistòria i protohistòria europees, com és el cas dels conjunts procedents del jaciment neolític de la Bòbila Madurell i Can Gambús, dels assentaments de l’edat del bronze de Can Roqueta i de la necròpolis del bronze final i la primera edat del ferro de Can Piteu.
Des del Museu d’Història de Sabadell volem estimular-vos l’interès pel coneixement de la ciutat i de la seva història, compartir amb vosaltres el patrimoni que tenim i fer-vos arribar els fruits de les recerques que es fan.
El Museu programa activitats adreçades a tots els públics i per tots els nivells educatius: per als més menuts, visites i tallers al museu, activitats al territori, activitats en altres idiomes,... La base de les activitats que oferim són els objectes i els béns immobles, sigui un collaret de variscita de la prehistòria, un paratge arqueològic de l’època medieval o una fàbrica de sabó de l’època contemporània.
Cada tercer diumenge de mes. Gratuïta.
Amb motiu de la Diada de Sant Jordi (23 d’abril), Aplec de la Salut (el dilluns després del segon diumenge de maig), Dia Internacional dels Museus (18 de maig), Festa Major de Sabadell (primer dilluns de setembre), Jornades Europees de Patrimoni (setembre-octubre) i festes de Nadal i Reis.
Inscriviu-vos aquí i marqueu els butlletints que siguin del vostre interès.