Situat al casc antic de la ciutat de Balaguer, el Museu de la Noguera conserva un important fons arqueològic i d’art. Però, més enllà d’aquest recorregut històric i artístic, des d’època prehistòrica fins època moderna, el museu ofereix una possibilitat única de conèixer la petjada de l’Islam en terres catalanes.
El fons arqueològic, format per les troballes de les excavacions fetes a jaciments i monuments de la zona, en destaca els materials prehistòrics de la Roca dels Bous de Llorenç de Montgai i la cova del Parco d'Alós de Balaguer; els protohistòrics de La Pedrera de Vallfogona de Balaguer i La Colomina de Gerb; els visigots de El Bovalar de Serós, i els medievals del Castell Formós, Pla d'Almatà i centre històric, tots ells de Balaguer.
El Museu forma part també de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran.
Visita a l'exposició permanent del Museu de La Noguera, en la que entendrem la influència que va tenir l'Islam en el territori que avui coneixem com Catalunya.
Un recorregut conjunt al Museu i els monuments més emblemàtics de la Balaguer medieval.
Les activitats educatives del Museu de la Noguera estan directament relacionades amb les línies d'investigació del museu. El seu objectiu és fomentar una actitud crítica i positiva dels alumnes envers el patrimoni, la seva conservació i, especialment, el respecte envers altres cultures.
consulta el programa educatiu
El projecte museològic del Museu de la Noguera contempla altres jaciments de la ciutat de Balaguer que expliquen més abastament una part concreta del discurs general del museu. Així gestiona altres jaciments com el Pla d'Almatà, on explicar la ciutat andalusina i el Castell Formós que presenta el poder tant en època islàmica com en època feudal.
PLA D’ALMATÀ
El jaciment arqueològic del Pla d’Almatà constitueix el nucli originari de la ciutat de Balaguer, un indret on durant el segle VIII es va establir un assentament militar de les tropes àrabs i berbers que seguien la via del riu Segre en el seu camí cap a la conquesta d’Europa. Pla d’Almatà és el jaciment arqueològic que constituiria el nucli sobre el que posteriorment es desenvolupà l’actual ciutat de Balaguer. En els seus orígens, segle VII, es fundà com a campament militar de les tropes sarraïnes. Un cop dins la Marca Superior es convertí en una ciutat: madina Balaguer.
Al Pla d’Almatà es pot visitar el Parc Arqueològic on s’han excavat i museïtzat quatre grans cases i una part de carrer, i es poden veure les restes de l’antiga muralla del segle VIII.
CASTELL FORMÓS
L’any 897, Lubb b.Ahmat al-Qasi , senyor de la Marca Superior, tornà del comtat de Barcelona on havia ferit de mort el comte Guifré el Pilós. Per protegir-se inicià la fortificació de la zona amb la construcció dels castells de Balaguer i Montsó. A mitjans del segle XI s’edificà la Sudda o residència del governador en el seu interior, ricament decorada amb estucs de guix i belles policromies.
Actualment es poden es poden veure els vestigis conservats de les estructures i muralles al Jardí Arqueològic de Castell Formós. Les restes de les guixeries estan exposades al Museu de la Noguera.
El Museu proposa, un cop visitades les sales de síntesi, una sèrie d'itineraris que han de completar el discurs de l'exposició permanent a través de l'experimentació i de la delectació directa dels conceptes històrics.