Ubicat al casal urbà de Cal Perelló, al centre històric de Tàrrega, el museu convida a fer una immersió en l'ambient quotidià d’una família de terratinents benestants de la vila de la Tàrrega vuitcentista i noucentista. L’exposició combina les peces arqueològiques amb una important col·lecció mobiliària i una sala dedicada a l’artista targarí Antoni Alsina Amils, mostrant la història de la comarca de l’Urgell des d’època ibèrica fins al segle XIX.
L'eix vertebrador de l'exposició arqueològica el constitueix el món ibèric. El ric coneixement de la civilització ibèrica a l’Urgell i rodalies és força notori gràcies a les intervencions arqueològiques dutes a terme al Molí d’Espígol de Tornabous i al Pla de les Tenalles de la Móra.
El Museu forma part també de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran.
Recorregut per les estances nobles de Cal Perelló, decorades amb pintures murals originals i mobiliari dels segles XVIII i XIX, per l’obra escultòrica i pictòrica dels germans Antoni i Ramon Alsina Amils, i per la sala d’Arqueologia on viatgarem a l’època ibèrica de la comarca de l’Urgell.
Recorregut comentat pel centre històric de Tàrrega que para atenció als edificis i indrets més emblemàtics de la ciutat com el castell i les muralles; l’església gòtica i l’antic hospital; els vestigis dels efectes devastadors de les diverses rubinades del riu d’Ondara; el cau jueu; la parròquia de Santa Maria de l’Alba i l’Ajuntament; el Palau dels marquesos de la Floresta, i els edificis modernistes.
Recorregut comentat pel poblat fortificat ilergeta del segle III aC. Coneixerem la seva història, des del seu origen fins al seu abandonament. També coneixerem quins fets conduïren al seu descobriment al segle XX i quines han estat les darreres excavacions.
Recorregut virtual per les sales nobles del Museu, ubicat al casal urbà de cal Perelló. A través de panoràmiques de 360 o , coneixereu l’ambient quotidià d’una família de terratinents benestants de la Catalunya occidental que hi va viure des del 1800 fins al 1936. Doneu-li un cop d’ull i descobriu cada racó del museu.
Des del Museu Comarcal de l’Urgell es treballa el món dels ibers a través de la sala d’arqueologia de l’exposició permanent així com de la visita al jaciment ibèric d’Estinclell. Així mateix, es treballa la història local de Tàrrega des de la perspectiva que més s’adeqüi a la classe.
Consulta el programa educatiu
Urtx és una revista cultural editada pel Museu Comarcal de l’Urgell-Tàrrega, que tracta diverses disciplines com la història, la geografia, l’arqueologia, l’antropologia... centrades en les àrees de Tàrrega, l'Urgell i les comarques de la plana de Lleida.
El Museu Comarcal de Tàrrega gestiona diversos elements patrimonials que ens apropen a la Tàrrega medieval i pre-industrial.